Anmäl intresse
16.25.5 / Press / Meddelanden

I samarbete med Mats Theselius och Jägnefält Milton - omvandlar anrik skola till storslagna bostäder


Takhöjden och detaljrikedomen är slående när byggbolaget Glommen & Lindberg presenterar sin senaste bostadssatsning Biblioteket No. 5 i centrala Stockholm. I ett samarbete med den prisbelönte formgivarenMats Theselius och arkitektbyrån Jägnefält Milton ska Margaretaskolans anrika lokaler på Östermalm omvandlas till moderna bostäder. 

Glommen & Lindberg är specialiserade på högprofilerade ny- och ombyggnadsprojekt i Stockholmsområdet. I nära samarbete med de främsta namnen inom arkitektur ochdesign skapar byggbolaget unika bostäder vars inredningsdetaljer är lika genomarbetadesom själva planlösningen. I det nya projektet Biblioteket No. 5 samarbetar arkitektbyrånJägnefält Milton och formgivaren Mats Theselius för första gången. Tillsammans skaparett tjugotal lägenheter som karaktäriseras av elegans, stora fönsterpartier ochhögt i tak. Den generösa takhöjden på nära fyra meter är ett arv från skoltidendå Margaretaskolan, uppkallad efter kronprinsessan Margareta, huserade ifastigheten under 1900-talets början.

Tradition möter framtidstroHusets karaktär och dess strama stenfasad kommer att bevaras tillsammans med fleraoriginaldetaljer, såsom skolans storslagna, spröjsade fönster. Samtidigt harnya lager adderats. På gården och taket byggs terrasser om med levande grönska,som ska höja både helhetsintrycket och livskvaliteten för de boende. Inomhushar Mats Theselius valt att arbeta med genomgående exklusiva material och hansdesignspråk, lika smakfullt som lekfullt, känns tydligt igen. Theselius liggerbakom all inredning, från dörrar och ett specialritat badkar – med en form inspirerad av formgivarens mesthyllade stolar – till detaljer i köket. 

– Gestaltningen av entrén kan beskrivas som extrovert med stora diamantliknandehandtag och guldfärgade brevlådor och sopnedkast, berättar Mats Theselius, prisbelöntformgivare och upphovsman till några av de senaste decenniernas mest omtycktadesignmöbler. Invändigt har lägenheterna en betydligt sobrare karaktär, med vitmarmor och vitmålad björk som återkommande inslag.

Förädling framför rivningsraseriOmbyggnationen av Biblioteket No. 5 utgår från Glommen & Lindbergs redanetablerade koncept, att förena historiska miljöer och klassiskt hantverk medmoderna behov. Detta är en trend somkommer att växa sig allt starkare, menar byggbolaget.

– Biblioteket No. 5 är en del aven historisk miljö och början på en framtida boendetrend, säger Rolf Alexander, marknadschef på Glommen & Lindberg. Rivningsraseriersätts av förfining och istället för att bara bygga nytt måste vi också byggasmart. Samtidigt är det viktigt att Karlaplan och Stockholm inte blir ettmuseum. Karlaplan behöver, precis som alla andra platser, utvecklas och varsamtuppdateras. Här har nya, genomtänkta projekt och bostadskoncept en viktig plats.

Fakta BiblioteketNo. 5

Område: Östermalm,Stockholm

Adress: Bältgatan 5 

Byggår: 1914 

Arkitekt: JägnefältMilton

Design: Mats Theselius 

Storlek: 18-506 kvm/1-7 rum


Mats Theselius

Mats arbetar inom både konst och design men Biblioteket No. 5 blir hans första bostadsprojekt. Mats design andas nordiskt men talarett internationellt språk och han berättar att han just nu inspireras mycket avJapan. Flera av 90-talets mest uppmärksammade svenska möbler är skapade av Mats.Han är representerad på bland annat Nationalmuseum, Röhsska museum, Arts &Crafts museum i Köpenhamn och Arts & Crafts museum i New York.

Vad är mest givande iarbetet med Biblioteket No. 5?

– Oftast jobbar jag med olika inredningsdetaljer så roligast är nog jobbetmed helhetsgreppet. Att få skapa ett helt nytt inredningskoncept där interiörenfår leva tillsammans med exteriör och där husets kvaliteter driver arbetetframåt.

Jägnefält Milton

Jägnefält Milton är vana att ta sig an arkitektuppdrag där gamla byggnader fårnya användningsområden utan att dess själ förändras. Att bygga levande ochföränderliga städer där verksamheter och människor blandas ligger kontoret varmom hjärtat och deras innovativa och nytänkande lösningar har uppmärksammatsrunt om i världen.

Vad är mest givande i arbetet med Biblioteket No. 5?

– Framförallt att byggnaden inte är en typisk Östermalmskåk utan en gammalhushållsskola som har sin egen speciella historia och sina egna unika rum.Det är en byggnad som har en tidlös karaktär med något att förmedla, ibåde känsla och utformning, utvändigt som invändigt


Aktuella Projekt


Tillbaka till toppen
Top
Close
Glommen & Lindberg använder cookies för att göra din upplevelse bättre och ditt besök på hemsidan bekvämare. Läs mer om cookies och hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Jag accepterar
Lämna webbplatsen