Anmäl intresse
16.7.4 / Press / Meddelanden

Andreas Martin-Löf och Monica Förster i gemensamt designuppdrag

Paraden 1, en av Stockholms första funkisbiografer, omvandlas till exklusiva bostadsrätter och restaurang. Bakom ombyggnationen står den snabbväxande uppstickaren Glommen & Lindberg i samarbete med arkitekt Andreas Martin-Löf och den internationellt erkända formgivaren Monica Förster. Försäljningen påbörjas under april månad och lägenheterna beräknas vara inflyttningsklara i november 2016.

I hörnet Valhallavägen och Erik Dahlbergsgatan på Östermalm i Stockholm ligger byggbolaget Glommen & Lindbergs senaste bostadssatsning. Fastigheten, som uppfördes 1932, var från början en biograf ritad av arkitekten och "biografspecialisten" Björn Hedvall. Glommen & Lindberg, vars affärsmodell bygger på att involvera både arkitekt och inredningsdesigner i sina projekt, samarbetar denna gång med toppnamnen Monica Förster, som gör sitt första bostadsuppdrag någonsin, och den prisbelönta arkitekten Andreas Martin-Löf. Utmaningen har varit att bevara byggnadens karaktäristiska funkisstil och låta dess sparsmakade och balanserade formspråk prägla såväl ytor som detaljer i de nya lägenheterna och i restaurangen, som huserar på bottenplan. Restaurangen kommer att drivas i regi av Bockholmsgruppen och öppnar hösten 2016.

Glommen & Lindberg har valt att kalla lägenheterna i Paraden 1 för ”Paradvåningar XS”, vilket syftar till bostädernas något färre men välplanerade kvadratmeter. Enligt Andreas Martin-Löf har förutsättningarna för denna typ av boende varit optimala i och med byggnadens ursprung. Biosalongens pelarväggar och balktak ger lägenheterna en spännande karaktär och den täta fönstersättningen har gjort det möjligt att skapa små, kompakta rumsenheter med ordentligt ljusinsläpp. Samtliga lägenheter får dessutom in ljus via ljusgårdar där det även finns möjlighet att odla och plantera växter för de blivande lägenhetsinnehavarna.

– Jag gick ofta förbi Paraden som barn och redan då la jag märke till byggnaden och dess mäktiga entré, berättar Andreas Martin-Löf. Jag älskar huset och Björn Hedvall är något av en doldis, som nu fått sitt fulla erkännande genom den bok som gavs ut om honom för något år sedan. Att ha fått förtroendet att rita om biografen till bostäder och skapa ny magi är verkligen roligt.

Bakom inredningen står Monica Förster Design Studio som har specialdesignat interiören i de allmänna utrymmena samt lägenheternas kök, badrumsskåp, garderober och tillhörande detaljer. Färg- och materialval som speglar biografens historia har blandats med nya moderna inslag för att skapa en kontrast mellan klassiskt och nytt – samtidigt som stilen är förankrad i ett lågmält och typiskt skandinaviskt uttryck.

– Utmaningen låg i att bevara biografens historia och samtidigt förflytta det framåt, säger formgivaren Monica Förster. Vi ville skapa en harmonisk miljö med högkvalitativa material valda enligt funktionalismens principer – det vill säga skönhet genom funktion. I köken har vi arbetat med mässing till hyllorna, ett material som får en vacker patina med tiden, och till bänkskivorna har vi använt dekton, ett hitech-material som tål såväl hög värme som stark kyla. Slutresultatet är lägenheter för människor med höga krav på sin bostad, utan överflödiga kvadratmeter.


Aktuella Projekt


Tillbaka till toppen
Top
Close
Glommen & Lindberg använder cookies för att göra din upplevelse bättre och ditt besök på hemsidan bekvämare. Läs mer om cookies och hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Jag accepterar
Lämna webbplatsen