Anmäl intresse
16.9.12 / Press / Meddelanden

Paraden står klart för inflyttning

En av Stockholms första funkisbiografer, Paraden, har under året förvandlats till exklusiva bostadsrätter. Bakom ombyggnationen står byggbolaget Glommen & Lindberg i samarbete med prisbelönta arkitekten Andreas Martin-Löf och den internationellt erkända formgivaren Monica Förster. Lägenheterna är färdigställda och i vår öppnar Bockholmengruppen restaurang i gatuplan.


I hörnet Valhallavägen och Erik Dahlbergsgatan på Östermalm i Stockholm ligger byggbolaget Glommen & Lindbergs bostadssatsning Paraden. Fastigheten, som uppfördes 1932, var från början en biograf ritad av arkitekten och "biografspecialisten" Björn Hedvall. Glommen & Lindberg vill utmana och bidra till staden och människors liv och gör det bland annat genom att arbeta med erkända arkitekter och involvera designers för att utmana vår byggprocess och inredningen. Uppdraget gick denna gång till toppnamnen Monica Förster, som gör sitt första bostadsuppdrag någonsin, och arkitekten Andreas Martin-Löf.

– Vi tycker att designers, som kanske dessutom inte har arbetat med bostadsprojekt tidigare, utmanar oss och projektgruppen och lyfter det till en ny nivå. Monica och hennes team har i det här projektet förutom god design bidragit med användning av nya material och nydanande lösningar i lägenheterna, berättar Rolf Alexander, marknadschef Glommen & Lindberg.

Enligt Andreas Martin-Löf har förutsättningarna för denna typ av boende varit optimala i och med byggnadens ursprung. Biosalongens pelarväggar och balktak ger lägenheterna en spännande karaktär och den täta fönstersättningen har gjort det möjligt att skapa små, kompakta rumsenheter med ordentligt ljusinsläpp. Samtliga lägenheter får dessutom in ljus via ljusgårdar för lägenhetsinnehavarna.

– Jag gick ofta förbi Paraden som barn och redan då la jag märke till byggnaden och dess mäktiga entré, berättar Andreas Martin-Löf. Jag älskar huset och Björn Hedvall är något av en doldis, som nu fått sitt fulla erkännande genom den bok som gavs ut om honom för något år sedan. Att ha fått förtroendet att rita om biografen till bostäder och skapa ny magi är verkligen roligt.

– Andreas är en oerhört skicklig arkitekt och vi har väldigt stort förtroende för honom. Med hans hjälp har vi hittat effektiva och fina planlösningar och dessutom bidragit till stadsbilden med att skapa en spännande exteriör som väcker intresse men ändå smälter in med övrig bebyggelse konstaterar Rolf.

Utmaningen har varit att bevara byggnadens karaktäristiska funkisstil samt om biosalongen och låta dessa båda formspråk prägla såväl ytor som detaljer i de nya lägenheterna. Monica Förster Design Studio som har specialdesignat interiören i de allmänna utrymmena och inredningen i lägenheternas kök, badrumsskåp, garderober och tillhörande detaljer. Färg- och materialval som speglar biografens historia har blandats med nya moderna inslag för att skapa en kontrast mellan klassiskt och nytt – samtidigt som stilen är förankrad i ett lågmält och typiskt skandinaviskt uttryck.

– Många möjligheter låg i att bevara biografens historia och samtidigt förflytta den framåt, säger formgivaren Monica Förster. Vi ville skapa en harmonisk miljö med högkvalitativa material valda enligt funktionalismens principer – det vill säga skönhet genom funktion. I köken har vi arbetat med mässing till hyllorna, ett material som får en vacker patina med tiden, och till bänkskivorna har vi använt dekton, ett hitech-material som tål såväl hög värme som stark kyla. Slutresultatet är lägenheter för människor med höga krav på sin bostad, utan överflödiga kvadratmeter.z


Aktuella Projekt


Tillbaka till toppen
Top
Close
Glommen & Lindberg använder cookies för att göra din upplevelse bättre och ditt besök på hemsidan bekvämare. Läs mer om cookies och hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Jag accepterar
Lämna webbplatsen