Anmäl intresse på kommande projekt
1
2
3

Färdigtställt

december

2017

Projekt / Biblioteket N°5

Tidlös tradition och lekfull framtidstro.

Biblioteket no5 är ett boendekoncept med en fot i den historiska miljön och husets ursprungliga charm, och den andra i framtidens Stockholm och morgondagens boendelösningar. I ett klassiskt Östermalmskvarter vid Karlaplan ligger Margaretaskolan där vi har tagit tillvara på den gamla hushållsskolans exceptionella fönster och rumshöjd och gett huset nytt liv med en blandning av stora och små lägenheter. "Resultatet är ett försök att sammansmälta känslan av det gamla stenhusets ursprung med alla nödvändiga tillägg då man ändrar en byggnads funktion, från skola till bostäder." - Mats Theselius

Biblioteket N°5

Område:

Östermalm

Adress:

Bältgatan 5

Antal:

13 lägenheter

Arkitekt:

Jägnefält Milton / Mats Theselius

Storlek:

1–7 Rum / 18–506 kvm

Säljstart:

Slutsålt

Anmäl intresse på kommande projekt

Byggstatus

Hur långt har vi kommit i skapandet av ditt framtida boende? Se vilken fas vi befinner oss i och vad det innebär, eller ta en titt i vår Bygglogg och få kontinuerlig koll på vad som händer.

FAS

1
2
3
4
5

Detaljplan

Kommunen tar fram en detaljplan för området där projektet ligger. Detaljplanen reglerar hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut.

Bygglov

Vi söker bygglov hos kommunen. Byggnadsnämnden prövar att projektet uppfyller de krav som finns reglerade i detaljplanen för området.

Säljstart

Först anordnas en VIP-säljstart med förtur för de som står på intresselistan (anmäl er via intresseanmälan). Om några lägenheter skulle bli kvar efter VIP-säljstart anordnas allmän visning. Vissa projekt säljs även etappvis.

Produktion

Här grävs, sprängs och byggs det. Målas, slipas, kaklas och läggs golv. Allt för att vara redo i tid till din inflytt!

Tillträde

Äntligen får du nycklarna till ditt nya hem!


Lägenheterna Högt i tak och ännu högre nivå på boendet.

Lägenheter

När du stiger in i någon av lägenheterna slås du genast av den exceptionella takhöjden och de stora fönstren som generöst fyller rummen med ljus. Biblioteket genomsyras av en rad smarta designlösningar och ovanligt genomarbetade inredningsdetaljer. Från den snygga porten, ner i varje lägenhetsvrå och kökshandtagsnivå. Hantverket lyser igenom överallt och tillsammans med genomgående hållbara och solida material tar det boendet till en ny nivå. Varje rum har något extra som gör det till mer än bara ett vanligt badrum eller ordinärt kök. Danska designklassiker och tyskt kvalitetsporslin blandas med oväntade materialval, spännande belysningslösningar och noga uttänkt förvaring.

Lägenheterna / kök

Köksfunktionen i lägenheterna är utformad som en köksvägg. Matlagningsplatsen är av marmor och därigenom vattenavvisande. I köksväggen finns också ett vitrinskåp med inbyggd belysning. Köken är tillverkade på ett specialsnickeri uppe i Norrland.

Lägenheter

När du stiger in i någon av lägenheterna slås du genast av den exceptionella takhöjden och de stora fönstren som generöst fyller rummen med ljus. Biblioteket genomsyras av en rad smarta designlösningar och ovanligt genomarbetade inredningsdetaljer. Från den snygga porten, ner i varje lägenhetsvrå och kökshandtagsnivå. Hantverket lyser igenom överallt och tillsammans med genomgående hållbara och solida material tar det boendet till en ny nivå. Varje rum har något extra som gör det till mer än bara ett vanligt badrum eller ordinärt kök. Danska designklassiker och tyskt kvalitetsporslin blandas med oväntade materialval, spännande belysningslösningar och noga uttänkt förvaring.

Lägenheter / badrum

Badrummens väggar är helt klädda i ljus marmor. Golven har mönstrat betonggolv. Taket i badrummen är utformade som kassettak med inbyggd belysning. Taket står för all belysning av badrummen. Ljuset är ställbart och är som mest väldigt ljust. Tanken var att försöka skapa känslan av att bada i ljus. Badrumsskåpens spegelglas kallas ”spyglass” och är av samma typ som används i förhörsrum. När skåpets inbyggda belysning tänds blir spegelglaset genomskinligt.

Lägenheter / detalj

Eftersom det har varit möjligt att bevara lägenheternas ursprungliga takhöjd har Mats Theselius ritat en övre förvaring placerad ovanför standardhöjden på ungefär två meter. Den övre förvaringen har använts i lägenheternas kök, sovrum och ovanför förvaringsskåpen i lägenheternas övriga garderober samt entrérum. De övre förvaringsskåpen nås med en specialritad stege som hakas fast i en reling som löper längs hela skåpfasaden på två meters höjd. Sektionerna är fästade i skivor likt arbetsutdragsskivorna som förr fanns i de gamla köken. Utdragsskivorna tjänar som avlastningsytor.

Lägenheter / detalj

Lägenheternas golv har klätts med fiskbensmönstrad ekparkett, kompletterat med mönstrade betongplattor i entréer, toaletter, badrum och kök.

Huset Ett möte mellan gammalt, nytt och tidlöst.

Huset

Förvandlingen från skolbyggnad till bostadshus har genomförts med både varm och varsam hand. Husets karaktär – den strama och stiliga fasaden tillsammans med olika originaldetaljer – har bevarats samtidigt som nya lager har adderats över all historisk fernissa. Lekfullhet kombineras med historia samtidigt som lägenheterna fylls med ljus och rymd. Det vilar något speciellt över denna del av staden med dess dova tegelstensbyggnader, gamla spröjsade fönster och familjeägda kvarterskrogar. Gammal kultur möter ny, och kunskap uppdateras ständigt.

Huset / entré

Husets entré är det första man möter. Det representerar ansiktet utåt och har därför givits en mer utmejslad och unik karaktär genom en rik detaljrikedom i både golvmaterial, väggbeklädnad och tak. De gemensamma rummen; korridorer och entrérum, är klädda med en för huset speciellt framtagen tapet. Nya branddörrar i korridorerna är i utförda på samma sätt i ek liksom en ny inre entrédörr gjord i samma stil som husets ursprungliga ytterdörr.

Huset / korridor

Tapeten som används i entrén och korridorerna är speciellt framtagen för projektet och är utförd som lövverk för att på så sätt binda samman fastighetens alla gemensamma ytor där även husets trädgård ingår. Mönstret är målat och är uppbyggt av delar från en målning med lövverk. Målningen gjordes av Mats Theselius pappa – konstnären Pär Andersson –på 1990 – talet. Ovanför tapeten i entrérummen finns en bård i bladguld. Bården föreställer en stiliserad växtranka med koltrastar och körsbär. Den kom till i ett tidigare samarbete med Pär för femton år sedan. Då var den utförd som en relief på ett skåp som ingick i en möbelkollektion som fick namnet Körsbärstjuven.

Huset / detalj

Entrédörrens handtag är utformade som två stora infattade diamanter. Diamanterna uttrycker höjden av lyx men förhoppningsvis också humor eftersom man ju ser att de rimligen inte kan vara äkta. Som handtag är de inte direkt ergonomiska men dörren öppnas ändå elektriskt.

Materialval Biblioteket

Dörrar & Luckor

Alla dörrar är tillverkade i trä. Mot insidan av lägenheterna är dörrarna vitmålade. Köks- och förvaringsmöblerna är tillverkade i ljust trä. Utvändigt vitmålade, men invändigt endast oljade. Väggar, tak och listverk är vitmålade. I alla allmänna utrymmen ligger Mats Theselius-designade betongplattor ur hans serie för Marrakech. Plattor som också finns i lägenheternas kök, entréer, badrum och i korridorerna.

Köket

Köksskåpen och förvaringen är byggda i ek. Bänkskivan är tillverkad i en exklusiv marmor som kompletteras av detaljer i rostfritt stål. Köksdelen avgränsas också av ett eget golv som lagts med Mats specialdesignade Marrakech-betongplattor i svart-vitt mönster. Plattor som skapar en kontrast mot umgängesdelens fiskbensparkett och bänkskivans marmor. Vitvarorna kommer från exklusiva Gaggenau och kranen är en designklassiker från danska Vola. Dessa anknyter till den genomgående kvalitetstanken som genomsyrar hela köket, resten av lägenheten och hela Biblioteket.

Badrum

Marmor är ett material som syns i kökens arbetsskiva och innerväggar liksom i husets badrum. Marmorn gör att detaljerna syns och kommer fram. Belysningen i badrummen består av ett kassettak med belysning bakom vilket gör att hela taket blir till en stor lampa. Golvet är lagt av mönstrade Marrakech-betongplattor som skapar en spännande kontrast mot den mer polerade marmorn. Det tyska kvalitetsporslinet Duravit används genomgående i Bibliotekets badrum. Toaletten tillhör Duravit-kollektionen ME by Starck som är formgiven av den världsberömde designern Philippe Starck.

Materialval / kök

Materialval / entré

Biblioteket N°5 Mäklare

Tredje generationens fastighetsmäklare

– Biblioteket har varit en stor succé! Mats Theselius design tillsammans med arkitekternas genomtänkta planlösningar och Glommen & Lindbergs kvalitetstänkande har gjort att lägenheterna såldes i hög fart. Vi är glada över att ha fått vara en del av detta unika projekt. Richard är tredje generationens fastighetsmäklare och förmedlar varje år Östermalmsvåningar för mer än någon annan mäklare. - Vår största styrka är fokus. Hellre än att försöka bli störst på allt har vi valt att fokusera på en enda sak; Att förmedla våningar på Östermalm och Djurgården.

Richard Lagerling


Aktuella Projekt


Tillbaka till toppen
Top
Close
Glommen & Lindberg använder cookies för att göra din upplevelse bättre och ditt besök på hemsidan bekvämare. Läs mer om cookies och hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Jag accepterar
Lämna webbplatsen