Anmäl intresse
1
SR-K arkitekter

Trämoduler med inspiration av Lewerentz i Sollentuna

V28 uppenbarar sig likt en triangel med entréer från alla sidor. SR-K har velat skapa en typ av arkitektur som inte varit så frekvent förekommande i svensk arkitektur på länge. En mer finstilt detaljering och stramt uttryck som har inspiration från Schweiz och äldre svenska arkitekter som Peter Celsing och Sigurd Lewerentz.

V28 är ritat av SR-K Arkitekter som grundades 2014 av Christian Scott Rasmusson och Johan Källander. SR-K strävar efter att skapa byggnader och miljöer med större värden och fler funktioner än enbart skapar ovanligt genomtänkta boendemiljöer. “Vi vill generera en samtida och rationell arkitektur som står sig över tid. Genom denna vill vi bidra med en långsiktighet och ett mervärde för hela området och alla som verkar och bor i huset.” SR-K Byggnadens V-form maximerar bostadsyta utan att ge avkall på privat eller allmän yta, den fyller upp kvarteret. Byggnaden öppnar på så vis upp sig mot innergården och stänger ute sådant som stör, tex buller från den ganska hårt trafikerade Sollentunavägen. Huset har en tydlig och distinkt struktur med stor rymd och en bottenvåning där det finns plats för verksamheter som kompletterar boendet och skapar ett levande kvarter. ”Tanken har varit att skapa en byggnad som likt en bokhylla fylls på och efter hand blir allt mer dekorativ. De boende bidrar med sina liv som blir den sista byggstenen av vår arkitektur. När gardiner, blommor, människor, etc rör sig och placeras ut i vår byggnad så kommer den vara färdig och vacker gällande mer än bara design.” SR-K

Interiör

Inredningen består av ljusgråa väggar och funktionella detaljer blandas med tidlösa material såsom marmor, trä och rostfritt stål. ”Vi har valt material som vi vet åldras beständigt vid användning med en vacker patina som resultat. De ska tåla ögats slitage såväl som vardagens användning. ” SR-K Köket har en bänkskiva i rostfritt stål, öppna hyllor, kvalitativa vitvaror och grafitgrå fronter, det synliga ventilationsröret är målat i samma kulör och blir en snygg detalj. Vardagsrummen med hårdvaxoljad ekparkettgolv i holländsk läggning bjuder in till möten och umgänge. Badrummen har ett mörkgrått marmorgolv, vitt kakel i förband, grå fogar och ett matchande tak i grått för att skapa en inbjudande och avkopplande känsla. ”Dagens kök är lika mycket vardagsrum som matlagningsytor. Köken i V28 är därför designade för att bjuda in och underhålla likt en salong samtidigt som de ska klara av intensiv användning likt ett industrikök. ” - SR-K Beroende på storlek och placering har varje lägenhet en egen terrass, en uteplats, balkong eller fransk balkong. Detta skapar en stark koppling till utemiljön. Det naturliga dagsljuset kan enkelt breda ut sig i rummen och ger ett sobert ljus utan skarpa kontraster och dunkla vrår.


Aktuella Projekt


Tillbaka till toppen
Top
Close
Glommen & Lindberg använder cookies för att göra din upplevelse bättre och ditt besök på hemsidan bekvämare. Läs mer om cookies och hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Jag accepterar
Lämna webbplatsen